Pladebukning

Pladebukning, også kaldet kantpresning, kan udføres med forskellige typer pladebukke maskiner, hvor kantpresseren er den mest almindelige og mest alsidige type. KK Metal har flere kantpressere, alle CNC styrede. Med mulighed for bukkelængde helt op til 4 meter og 9 CNC styrede akser kan vi bukke meget avancerede pladeemner i én opstilling og i samme arbejdsgang.

Har du et projekt, som du gerne vil have et tilbud på? 

Pladebukning

Pladebukning med stor præcision

At bukke en plade er i princippet en simpel operation. Men også kun i princippet, i praksis stiller moderne pladebukning høje krav til præcision, materialekvalitet og ikke mindst erfaring. Selvom pladebearbejdningsmaskiner – også kaldet kantpresser – arbejder meget nøjagtigt, typisk inden for 1/100 mm nøjagtighed, stiller materialekvalitet og emnernes tolerancekrav høje krav til både maskiner og medarbejdernes kompetencer.

Gennem hele processen får du sparring fra vores dygtige teknikere, som kan bistå med konkrete optimeringsforslag til design, valg af materiale eller måske valg af proces.

Pladebukning
Pladebukning

Pladebukning i praksis

Pladebukning udføres i princippet ved at føre et pladeemne ind mellem to presseværktøjer, såkaldt over- og et underværktøj. Ved at trykke værktøjerne, der er udformet til at passe til materialetykkelse og vinkel, sammen med stor kraft, bukkes pladeemnet i den vinkel og udformning, man ønsker.

Ved pladebukning vil der altid være en radius – en runding, dog er det ikke muligt at bukke i radius 0. Afhængig af materialets egenskaber skal denne radius – kaldet bukkeradius – have en vis minimumsværdi. For tyndere almindeligt stål og rustfast stål regnes radius, som er den “indvendige” radius i bukket, for at skulle være mindst det samme som pladetykkelsen. Fx kan en plade på 2 mm tykkelse ikke bukkes med en indvendig radius på mindre end r=2.

Ved konstruktion af et pladeemne med buk skal der således beregnes et såkaldt bukketillæg, dvs. tillægges materiale, der “bruges” i bukket, for at emnet kan bukkes i de ønskede færdige mål. Bukketillæggets størrelse er afhængig af materialetykkelse, materiale art og den radius, man ønsker. Fx skal en aluminiumsplade og en rustfri plade i samme tykkelse ikke have samme bukketillæg på grund af materialets egenskaber.

Bukning

– Mange års erfaring

KK Metal har mange års erfaring i pladebuk og arbejder systematisk med bukketillæg ud fra materiale, tykkelse, bukkevinkel og andre faktorer.

Er du konstruktør og vil gerne kende disse bukketillæg, kan du downloade skemaet herunder. Dette skema gælder for stålmaterialer og almindeligt rustfrit for 90° buk. Vær opmærksom på, at vi kun kan stå inde for rigtigheden af bukketillæg for emner fremstillet af os.

Har du en bukke opgave, som du gerne vil have et tilbud på, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi lægger vægt på levering til aftalt tid, sådan at du altid kan regne med at have dine produkter, når du skal bruge dem

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Nichlas Christensen
+45 2117 1476
nc@kk-metal.dk